Készíts otthon parasztkenyeret egyszerűen

Készíts otthon parasztkenyeret egyszerűen

Miért hívják parasztkenyérnek? A parasztkenyér hagyományosan egy egyszerűbb, rozslisztből készült kenyér, amelyet a paraszti kultúrában készítettek. A szegénységben élő paraszti lakosság élelmiszer-kultúrájának része volt, és gyakran otthon, házilag készült elérhető alapanyagokból.

A parasztkenyér elsősorban Európa középső és keleti régióiban terjedt el, ahol a paraszti kultúra hagyományai ma is fontosak. Jellemzően egy egyszerűbb, kevésbé finomított lisztből készül, amelynek magas a teljes kiőrlési aránya, és több tápanyagot tartalmaz, mint a finomított lisztből készült kenyerek.

Íme itt egy egyszerű parasztkenyér recept:

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 10 g só
  • 25 g élesztő
  • 300 ml langyos víz

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a lisztet és a sót egy nagy tálban.
  2. Egy másik tálban keverjük össze az élesztőt a langyos vízzel, majd hagyjuk állni kb. 5 percig, amíg az felfut.
  3. Öntsük az élesztős keveréket a liszthez, majd gyúrjuk össze az egészet egy sima tésztává.
  4. Fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával, majd hagyjuk állni kb. 1 órát, hogy a tészta kelni tudjon és mérete kb megkétszereződjön.
  5. Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.
  6. Az előmelegített sütőbe tegyünk egy tál vizet, majd a tepsit a tészta kenyerekkel tegyük a sütőbe, majd süssük kb. 30-35 percig, amíg a kenyerek szép aranybarnák nem lesznek.
Vizes zsemle recept

Íme egy egyszerű és ízletes vizes zsemle recept

You will also like

// Social icons // Facebook // VKontakte // Odnoklassniki // Twitter // Instagram // YouTube // Telegram // Search form icon (zoom icon) // Footer WordPress icon // Arrow icon // Edit icon // Rate icon