Íme egy egyszerű és ízletes vizes zsemle recept
A vizes zsemle a kelt tészták egyik legnépszerűbb változata. A zsemle eredete a középkorra nyúlik vissza, amikor a zsemle készítése fontos része volt a kenyérsütéseknek. Azóta a zsemle világszerte elterjedt és különböző változatai vannak számos országban, így például Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Romániában és más közép-európai országokban is nagyon népszerűek. A vizes zsemle könnyű és puha állaga miatt nagyon sokoldalúan felhasználható, és tökéletes kísérője lehet reggeliknek, ebédeknek vagy vacsoráknak is.
Így készítsd el otthon a vizes zsemlét
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 10 g só
- 25 g élesztő
- 300 ml langyos víz
- 1 evőkanál cukor
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Keverjük össze a lisztet és a sót egy nagy tálban.
- Egy másik tálban keverjük össze az élesztőt a cukorral és a langyos vízzel, majd hagyjuk állni kb. 5 percig, amíg az élesztő felfut.
- Öntsük az élesztős keveréket a liszthez, majd gyúrjuk össze az egészet egy sima tésztává.
- Fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával, majd hagyjuk állni kb. 1 órát, hogy a tészta mérete kb megkétszereződjön.
- Ezt követően formázzunk kis gombócokat a tésztából, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Kenjük meg a zsemléket felvert tojással, majd hagyjuk állni kb. 15 percig.
- 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, majd süssük a zsemléket kb. 20 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.